Huvudmålet av mitt pedagogiska arbete har varit att skapa en jongleringsprocess som är medveten istället för att bara vara intiutiv. Det betyder att att ifrågasätta och utforska de mest grundläggande delarna av jonglering, och bli medveten om alla det olika möjligheterna som finns. Den här serien är för alla som vill lära sig jonglera med avsikt. På samma gång är det en serie för jongleringslärare, som ger exempel på hur elever kan lära sig jonglering utan att fokusera på individuell teknisk nivå.
Jag föreslår att det bästa sättet att lära sig från dessa videos är att titta på dem på en plats eller lokal där du har utrymme att jonglera. Följ med genom att jonglera samtidigt, när du kan, och stoppa videon när olika uppgifter blir presenterade. Gör din egen version av uppgiften innan du fortsätter spela videon. För det mesta behöver du bara 3 bollar.
Det är en bra idé att bli vän med YouTubes olika kortkommandon för play, pause, spola tillbaka och slow motion. Viktigast av allt, ta dig lite tid att lära dig hur auto-översättning fungerar med de engelska undertexterna. Olika språk kan väljas! Du kan lätt hitta instruktionsfilmer om YouTube-inställningar med en snabb sökning på internet. Även om jag såklart kommer prata engelska så kan undertexterna läsas på alla tillgängliga språk för att hjälpa dig på traven.
Dessa videos spelades in 2016 när jag var lärare på cirkusskolan i Stockholm, Sverige. Materialet som presenteras här är inte alls vad vi jobbar med på lektionerna där vanligtvis. Ideerna kommer från mina egna erfarenheter som gästlärare för workshops på olika festivaler, program och institutioner runt om i världen under de senaste 20 åren. Det du ser är många av byggstenarna som jag använt för att skapa grunden för det mer avancerade arbetet tillsammans med jonglörerna på cirkusskolan i Stockholm.
Jag skulle vilja ge ett stort TACK till jongleringsstudenterna på cirkusskolan i Stockholm för deras delaktighet i detta speciella projekt: Arttu Lahtinen, Aleksi Niityvuopio, Jean-Hicham Rahmoun, Saska Särkilahti och Richard Sullivan. De var väldigt hjälpsamma både framför och bakom kameran. Ett speciellt tack till Ivar Heckscher för sitt smygdeltagande i bakgrunden i några av videorna. Men kanske mest för att han bad mig skapa ett jongleringsprogram i Sverige till att börja med. Det sista steget för att dela detta projekt med resten av världen skulle inte ha varit möjligt utan generöst och hårt arbetet av Joe Fisher som gjort hemsidan. Jag är honom djupt tacksam för allt stöd och entusiasm.
Om du är intresserad av att höra mer om jonglering från mitt perspektiv, kolla gärna in “Object Episodes." Den här podcasten är sponsrad av International Jugglers’ Association och det är en podcast i konversationsformat om jonglering med Erik Åberg:
Jag skrev en bok om jonglering som har titeln “5 Catches." Denna samling korta texter utforskar många av de kulturella sidorna av jonglering. Både tryckta och digitala versioner av boken finns tillgängliga:
Webbplatser om mitt jonglering och arkiverat material finns på:
För feedback, kommentarer och frågor kan ni nå mig på:
Om du vill göra en donation för att hjälpa till att betala kostnaden för hemsidan eller/och stödja mitt arbete med jonglering, så är detta min PayPal-adress:
VÄLKOMMEN TILL DEN NYA RASEN